Cum sa Iti Revigorezi Creierul in timp ce Muncesti

Ph.D. Dr. Geil Browning, Emergenetics International, citat de publicația Manager Express, explică de ce orice depărtare temporară de mediul comun în care trăim ne ajută să să ne reîmprospătăm şi reînnoim creierele. E adevărat, de cele mai multe ori la întoarcerea din zone îndepărtate, pentru turism sau voluntariat, suntem fizic epuizați. Dar revigorați mental, pentru că luăm pauză de la modalităţile convenţionale de a gândi şi ne deschidem mintea la experienţe şi idei noi.

”Să mergi în Africa – la propriu sau la figurat – îţi împrospătează creierul, lucru care te ajută să fii în alertă şi te stimulează.”

Dar nu trebuie să te îndepărtezi mii de mile de casă ca să-ţi reîncarci creierul. Ca antreprenor, lucrezi probabil mai mult de 60 de ore pe săptămână. Forbes a intervievat 20 de antreprenori despre obiceiurile lor de muncă şi a aflat că aceştia lucrează în medie între 60 şi 100 de ore pe săptămână. Cei mai mulţi au observat că zilele săptămânii nu erau cu mult diferite de weekenduri şi că timpul liber personal nu exista deloc. Unul dintre respondenţi a spus: „Conceptul de muncă dispare, el reprezintă, pur şi simplu, ceea ce facem”.

Aşa cum i se întâmplă şi studentului care îngraşă porcul în ajun, învăţând o noapte pentru un examen, se poate spune că, de obicei, numărul de ore pe care le lucrezi fără întrerupere este invers proporţional cu realizările.

Atunci, cum reuşesc aceşti antreprenori să lucreze atât de multe ore fără să se plângă de oboseala creierului? În primul rând, acest lucru se întâmplă deoarece le place cu adevărat să fie antreprenori şi sunt pasionaţi de compania lor. Eu cred că o parte din explicaţie constă în aceea că ei îndeplinesc mai multe roluri. Nu rămân prea mult timp blocaţi în acelaşi tip de activitate. Iată doar câteva sfaturi pentru creier, care pot face minuni şi care îi pot stimula pe antreprenori:

Cumpără-ţi un scaun bun de birou sau un birou la care să poţi lucra stând în picioare.

Focal Upright Furniture are o combinaţie de scaun-şi-birou complet nouă pe piaţă. Inventată de Martin Keen, renumit pentru pantofii Keen, combinaţia utilizează o poziţie între aşezat şi în picioare, ­permiţându-ţi să faci multe mişcări în timp ce munceşti. Îi ajută, de asemenea, pe cei care o folosesc să rămână atenţi.

Nu face mai multe lucruri în acelaşi timp.

O persoană a cărei atenţie a fost întreruptă nu numai că are nevoie de 50% mai mult timp ca să-şi îndeplinească sarcina, dar face, de asemenea, cu până la 50% mai multe greşeli.

Foloseşte-ţi toate simţurile.

Munca este mult mai amuzantă pentru creier – şi astfel te face mai alert – atunci când implici în ea cât mai multe dintre simţurile tale. Foloseşte hârtie şi stilouri colorate. Experimentează terapia cu arome de mentă, lămâie sau scorţişoară. Încearcă să utilizezi o muzică de fundal.

Nu lua prea multe decizii într-o singură zi.

Pare exagerat, dar, dacă te duci la cumpărături dimineaţa şi încerci să te convingi să nu mănânci o prăjitură la prânz, iar după amiază trebuie să te decizi între două oferte de muncă, s-ar putea să o alegi pe cea care nu ţi se potriveşte, pentru că nu ai mâncat prăjitura, după cum specifică Scientific American.

Luarea deciziilor îţi epuizează rezervele de funcţie executivă sau „sistemul mental implicat în gândirea abstractă, planificarea şi concentrarea pe un lucru în locul altuia”. Acest lucru poate afecta în mod nefavorabil deciziile pe care le poţi lua mai târziu.

Lucrează în funcţie de ritmul tău circadian.

Eşti matinal sau o persoană nocturnă? Te ofileşti în fiecare după-amiază sau atunci eşti cel mai puternic? Nu-ţi fixa o întâlnire importantă într-un moment în care funcţionezi cu un singur cilindru. Şi nu-ţi irosi momentul în care eficienţa de lucru este la apogeu cu o întâlnire la doctor.

Fă-ţi somnul de revitalizare.

Cercetătorii au descoperit că abilitatea oamenilor de a învăţa scade pe parcursul zilei. Dar somnul de revitalizare de după-amiaza creşte scorurile de la testele de memorie cu 20%.
Articolul complet poate fi citit aici