Angajati Temporati - Avantaje si Dezavantaje

Din 2001 pana in 2012, numărul angajaților temporari din UE a sporit cu 25%, iar criza economica i-a transformat in cel mai reactiv segment al pietei fortei de munca. Conform Eurostat, in ultimul trimestru al anului 2015, Uniunea Europeană inregistra aproximativ 26 de milioane de lucratori temporari sau cu contracte determinate (adica 11% din numarul total al angajatilor), cei mai multi dintre ei aflandu-se in Germania, Spania, Franța si Polonia. Cresterea numarului de aranjamente temporare, precum si a altor forme neconventionale de angajare, mai cu seama in cazul joburilor nou create, ajuta firmele sa se adapteze armonios noilor nevoi de business. Flexibilitatea este numele jocului in economia de azi – asadar, haideti sa vedem de ce angajatul temporar se dovedeste salutar pentru afacerea noastra, dar si situatiile in care acesta nu ar reprezenta tocmai alegerea oportuna.

Avantaje

  • Raspuns la nevoi urgente, neprevazute sau sezoniere
    Un angajat-cheie se imbolnaveste tocmai cand aveai mai mare nevoie de el ori te anunta pe ultima suta de metri ca paraseste compania? Esti intr-un moment de varf al vanzarilor sau un client te solicita, pe neasteptate, pentru un proiect nou, special, complicat? In oricare dintre aceste situatii, salvarea poate veni din partea angajatilor temporari.
  • Asigurarea rezervei de talente pentru viitor
    Te gandesti sa iti maresti echipa, dar vrei mai intai sa te asiguri de competența viitorilor angajati si de compatibilitatea lor cu organizatia? Apeland la serviciile unei agenții de munca temporara, ai posibilitatea de a testa succesul proiectului, iar daca, la sfarsitul perioadei, ai vazut rezultate consistente si potential pentru lucruri inca si mai indraznete, te poti decide sa extinzi perioada proiectului sau sa cooptezi angajatii in continuare pentru alte proiecte temporare.
  • Acces rapid la specialiști de top
    Vorbeam la primul punct de proiecte speciale pentru clienți importanți. Un proiect special reclama abilitati și calificari speciale, uneori rarisim intalnite pe piața fortei de munca. Iti lipseste din echipa acel expert care sa le vina de hac provocarilor? Ei bine, agentul de munca temporara potrivit ti-l va pune la dispozitie. Talentul de exceptie costa, dar tu vei plati o singura data, doar atunci cand ai neaparata nevoie de el. Și unde mai pui ca temporarul va lasa urme permanente prin transferul de cunostinte catre echipa!
  • Repartizarea echilibrata a resurselor umane
    Temporar si permanent nu se exclud, ci se completeaza si se sustin reciproc. Temporarii sunt o solutie binevenita si pentru organizatiile care vor sa reduca fluctuatia de personal in zonele non-critice ale afacerii si sa le permită angajatilor permanenti sa isi concentreze eforturile inspre activitatile cu o inalta valoare adaugata.
  • Experimente fara riscuri
    Te afli in etapa de testare a strategiilor de dezvoltare si inovare – lansarea unui produs/serviciu, deschiderea unei noi linii de business sau chiar patrunderea pe o altă piata? Probabil ca nu intuiesti inca exact dimensiunea fortei de munca necesare pentru implementarea acestor proiecte si, mai mult, in eventualitatea unui esec, vrei sa previi investitii impovaratoare si risipa de energie de ambele parti. Si aici poate intra in calcul angajatul temporar.
  • Economie de bani si timp
    Angajat temporar vs angajat permanent inseamna cheltuieli variabile vs cheltuieli fixe. Agentul de munca temporara iti va prelua toate responsabilitățile legate de recrutare, angajare, payroll si administrarea de personal. Unele dintre agentii furnizeaza chiar si servicii de training pentru temporari sau iti pot pune la dispozitie softuri speciale care sa te ajute in gestionarea angajatilor.
  • Mai putine cazuri de litigiu
    Insasi durata misiunii temporare justifica acest lucru. Angajatii temporari sunt preocupati sa devina productivi cat mai repede si sa isi incheie cu succes misiunea. In plus, sunt constienti ca se bucura de o mobilitate si de o libertate de optiune superioare celor ale colegilor permanenti.

Posibile dezavantaje

  • Costuri legate de formare: indiferent de nivelul de competenta al noului angajat temporar, o minima doza de training va fi necesara. Sigur, daca apelezi la acelasi angajat in mod repetat si, mai mult, daca beneficiezi de sprijinul unei agentii de munca temporara, nu mai ai de ce sa te concentrezi pe acest aspect.
  • Angajati mai putin motivati: fiind temporari, sunt pasageri, nu au timp sa construiasca relatii, sa asimileze cu adevarat valorile companiei.
  • Probleme de siguranta a lucratorilor temporari: anumite joburi (in industrie sau constructii) au un grad crescut de periculozitate, iar statisticile arata ca accidentele la locul de munca sunt mai frecvente printre temporari, ei nefiind obisnuiti cu specificul noului mediu de lucru. Nu ii lasa nesupravegheati inainte de a le pune la dispozitie toate informatiile si echipamentele necesare.
  • O intrebuintare prea larga a contractelor temporare poate afecta capacitatea organizatiei de a cultiva o pepiniera interna de talente, cu impact pe termen lung asupra strategiilor de dezvoltare a capitalui uman si in planificarea succesiunii.

Nu ezita să ne contactezi dacă ai proiecte în care ai dori să folosesti angajati temporari. Iti putem impartasi din vasta experienta a grupului APT si te vom ajuta sa le duci la indeplinire.