Bune Practici in Procesul de Recrutare - Partea 2

Cum sa te prezinti la interviu

Avand CV-ul actualizat, ai aplicat, ai fost contactat si ati stabilit un prim interviu. Ce este de facut acum si cum te pregatesti pentru interviu? Noi venim in intampinarea ta cu cativa pasi utili ce pot transforma un simplu interviu, intr-unul de succes.

I.Fii punctual

Punctualitatea este apreciata in orice context, in mod special atunci cand ai o prima intalnire cu un posibil angajator. De accea, noi iti sugeram  sa te interesezi din timp in legatura cu locatia companiei (foloseste Google Maps sau poti chiar sa ceri recruiter-ului o harta sau niste puncte de reper) si prezinta-te cu cel putin 15 minute inainte de interviu. Ïn cazul in care intervine ceva si este posibil sa intarzii, anunta in timp util.

II.Implica-te

Fii proactiv, arata-ti interesul pentru companie, cat si pentru viitorul job in sine facand un scurt research. Cauta cateva detalii despre domeniul de activitate al companiei, proiecte, clienti si citeste job description-ul primit pentru  o  mai buna intelegere a rolului.

III.Dress code

Constient sau nu, cei mai multi dintre noi ne exprimam o parte a personalitatii prin stilul vestimentar. Noi iti recomandam sa iti lasi experienta si personalitatea sa vorbeasca pentru tine si sa urmezi un dresscode cat mai simplu si clasic.Dialog, nu monolog

IV.Dialog, nu monolog

Asa cum ti-am recomandat mai devreme sa recitesti JD-ul pentru o mai buna intelegere a activitatii, iti sugeram si sa iti notezi cateva intrebari despre job si companie, in cazul in care informatiile primite pana in acel moment nu au fost suficiente.

Scopul unui interviu este de cunoastere  asa ca sa nu iti fie teama sa pui intrebari!

V.Cunoaste-ti punctele forte si punctele slabe

Pune in balanta responsabilitatile jobului si propriile tale competente. Scoate in evidenta ce crezi ca te-ar ajuta in a obtine acest rol si foloseste mereu exemple concrete si relevante din cadrul experientelor anterioare.

VI.Motivatie

Ca e vorba despre motivatia de a face o schimbare profesionala sau pur si simplu ce te motiveaza in general la un loc de munca, motivatia ta va aduce mereu un plus in cadrul interviului. Vino cu argumente pentru alegerea de a face o schimbare, cat si de ce ai ales acel rol in mod particular.

VII. Fii sincer si optimist ?

Fii sincer cu recruiter-ul cu care discuti sau cu posibilul tau angajator, insa incearca mereu sa pui accent pe aspectele pozitive ale fiecarei experiente avute pana in prezent. Atitudinea pozitiva este asociata intotdeuna cu deschiderea catre nou, dar si cu faptul ca poti gestiona orice situatie intr-o nota optimista si eficienta.

Sfaturi privind procesul de recrutare

Acum ca ai sustinut interviul si esti in asteptarea unui feedback noi iti recomandam urmatoarele:

  • Intereseaza-te in privința duratei procesului de recrutare, dar ia aminte ca uneori pot sa intervina si lucruri neprevazute;
  • Pastreaza legatura cu recruiter-ul cu care ai interactionat pentru follow up sau un feedback final;
  • Fii rabdator si nu te retrage din proces;
  • Tine minte: indiferent de feedback nu te demotiva si priveste aceasta experienta ca pe o oportunitate de invatare . ?

Mult succes!

Autor: Irina Teotoase