Cele mai Frecvente Intrebari la un Interviu

Cu siguranță sunteți curioși care sunt cele mai comune întrebări de la interviu. Colega noastră, Ionela Bădău, Recruitment Team Lead, ne spune despre acestea. 

Întrebare: Unde te vezi peste 5 ani?

La începutul activității mele profesionale, când mă aflam în postura de candidat, îmi aduc aminte că mă pregăteam înainte de un interviu și citeam review-uri ale altor candidați pentru a mă pregăti și a nu fi luată în surprindere de întrebările adresate. Întrebarea: ,,Unde te vezi peste 5 ani?” părea interesantă și confuză în același timp însă o priveam ca atare și mă introduceam în poveste. Treptat, din postura de recruiter, simțeam oarecum că această întrebare poate fi îmbunatățită și adresată sub alte forme pentru că așa cum întrebarea poate suna clișeic, răspunsul va fi pe măsura întrebării. La bază, fie că întrebi ,,Unde te vezi peste 5, 10 ani?” sau ,,Care sunt planurile de viitor pe care le ai?”, ,,Ce obiective îți dorești să atingi în următorii x ani?” sau ,,Ce obiective pe termen mediu/lung ți-ai planificat?”, scopul este același: dacă ai planuri, ce planuri și cum putem face acest match între ce iși doreste compania angajatoare și planurile candidatului și ce poate oferi compania în a atinge acele planuri. La urma urmei, nu ține de creativitatea recruiterului de a formula întrebarea, ci primordială e valoarea răspunsului onest astfel încât să existe acea potrivire între job sau companie și candidat. 

Întrebare: Ce așteptări salariale ai? sau Care e venitul minim de care ai nevoie?

Una dintre întrebările esențiale ale unui proces de recrutare este cea legată de așteptările salariale și care, din nefericire, încă este considerată un subiect tabu. Indiferent sub forma în care e adresată întrebarea, e imperios ca acest subiect să fie atins încă din prima discuție deoarece trebuie setate așteptările ambelor părți în vederea unui proces de recrutare lin, cu reușite și fără frustrări. Poate exista acel “perfect match” între companie și candidat, dar dacă bugetul alocat pentru poziția vacantă nu atinge așteptările candidatului, atunci timpul petrecut în interviuri, și asteptarea feedback-ului nu se vor concluziona conform așteptărilor inițiale. Deschiderea aceasta vis-à-vis de zona salarială poate fi benefică pentru că oferă o siguranță atât companiei angajatoare, cât și candidatului că lucrurile merg în direcția potrivită, dar poate fi un semnal de alarmă și pentru angajatori că piața forței de munca își schimbă trendul și atunci un raspuns onest va putea chiar aduce modificări în privința bugetului. Fie că vorbim de o flexibilitate din partea candidatului, fie că vorbim de flexibilitatea angajatorului, zona salarială are un impact direct in business iar decizia va fi luată de catre angajator și ca urmare a unei analize bugetare. 

Întrebare: De ce-ți dorești acest job sau de ce vrei să lucrezi pentru această companie?

Interesul acordat fișei de post sau companiei pentru care un candidat participă la interviu reprezintă un semn de implicare și atenție la detalii. În postura de candidat avem o anumită siguranță de sine în momentul în care participăm la interviu și cunoaștem denumirea jobului, numele companiei și domeniul de activitate versus situația în care participăm la multe interviuri și nu stim unde urmează să ne angajăm. Din postura de Recuiter, există o încredere mai mare într-un candidat care știe unde vrea să se angajeze și adresează întrebări de clarificare. Este vorba despre încrederea cu care pornim în procesul de recrutare și interesul manifestat încă din prima etapă. Cu cat pornești cu dreptul de la început, cu atât șansele de a fi parte din acea companie cresc considerabil.

 Întrebare: De ce ai plecat de ultimul job?

Această întrebare vine tot ca o completare la:,,Unde te vezi peste 5 ani?” deoarece așteptările pe care le-ai avut de la ultimul angajator și nu au fost îndeplinite vor putea fi  satisfăcute doar dacă acestea sunt exprimate verbal, deschis și într-un mod diplomat. 

Întrebare: De ce te-am recruta pe tine?

Un raspuns argumentat și pertinent reprezintă o gândire logică, coerentă și evidențiază intersul manifestat față de compania angajatoare. Totodată, întrebarea oferă posibilitatea de a-ți pune în valoare abilitățile, competențele, motivația, practic de a demonstra prin ce te diferențiezi față de ceilalți candidați. Tocmai din acest motiv, un raspuns cât mai argumentat și concludent raportat la job, companie și pus în balanță cu persoana și profesionistul, vor da o valoare considerabilă candidaturii. 

Întrebare: Care sunt calitățile și defectele tale?

Fiecare dintre noi avem calitati, dar și defecte, însa nu fiecare dintre noi suntem dispuși să le declarăm. Întrebarea e adresată tocmai pentru că angajatorii încep să aprecieze candidații, angajații care sunt flexibili și deschiși să își îmbunătățească minusurile. Este mult mai ușor de lucrat cu cineva care conștientizează că anumite comportamente pot afecta viața profesională și care e deschis să accepte un feedback constructiv, implicit să se dezvolte nu doar la nivel profesional, ci și la nivel interpersonal.

Concluzionand, scopul unui proces de recrutare trebuie să fie un win-win de ambele părți prin urmare o atitudine deschisă, flexibilă și diplomată, precum și evidențierea competențelor și a motivației vor crea cadrul unei întâlniri de succes.