Lucrăm de Acasă! Recrutăm de Acasă! Teodora Manole, Recruitment Consultant

Chiar dacă ne apropiem cu pași repezi de back to the office, este important să nu uităm această perioadă. Acesta este sfatul colegei noastre, Teodora Manole, Recruitment Consultant:

Știți zicala aceea, ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea să ți se întâmple? Ei bine, iată-ne aici, confuntându-ne cu o situație pe care mulți dintre noi ar fi considerat-o un avantaj altădată: work from hom! Numai că nimeni nu se aștepta să fie pentru o perioadă atât de îndelungată.

Înainte tânjeam să am mai mult timp acasă, pentru rutina de dimineață, să am mai multă liniște în jurul meu și să nu mai fiu prinsă in acel trafic infernal de la metroul din statia Piața Victoriei, în care cel mai adesea nu reușeam să ma urc din prima. Acum însă, îmi este dor să am gândul cu ce anume mă voi îmbrăca în următoarea zi, astfel încât să mă simt bine în pielea mea, nemulțumirea că am pierdut metroul și cel mai probabil voi întârzia la birou. De asemenea, îmi este dor de glumele împărtășite cu colegii mei, de prânzul împărțit împreună; chiar și atunci când știam că nu am mâncare la pachet, întotdeauna mi s-a oferit din ce aveau ceilalți colegi si ne simțeam ca într-o a doua familie. Familia APT. Dar nu în ultimul rând, îmi este dor și  de ședințele față în față, unde mă puteam exprima fără teama că va pica internetul sau că voi vorbi peste altcineva fără să vreau.

Așadar, în contextul actual, am învățat rapid două lecții importante: de a aprecia ceea ce ai la momentul respectiv, dar și de a te adapta rapid la noile circumstanțe.

Atunci când lucrezi în liniștea camerei tale, autonomia este mai mare, însă totodată este important de conștientizat că ea vine la pachet în aceeși măsură și cu responsabilitatea. Recrutarea pe fondul COVID-19 a impus adoptarea unor noi strategii de abordare a candidaților. În primul rând a trebuit să pun la bătaie abilitatea de persuasiune și de a oferi candidaților sentimentul de siguranță, prin clarificarea tuturor temerilor, dar mai ales, prin empatie. Pe lângă asta, și la nivel profesional sunt noi provocări, întrucât pe fondul acestui background, s-au amânat proiectele pe care eram obișnuită să lucrez și am primit în schimb noi roluri care m-au scos din zona de confort. De asemenea, au fost implementate noi proceduri administrative, care au necesitat acomodare.

Lucrul de acasă pentru mine a însemnat creșterea autodisciplinei, dar și controlul mediului de acasă, întrucât poate deveni destul de dificil să te focusezi pe task-uri atunci când ai o mamă care de dragul tău te invită la câte o gustare/ceai în fiecare jumătate de oră, atunci când ai o soră care se supără pentru că nu ieși mai deloc din cameră și tot abia la final de seară poate discuta în voie cu tine, deși locuim în aceeași casă. În plus de asta, fiind și ultimul an la master, se adaugă și presiunea deadline-urilor date de profesori pentru diverse teme.

În aceste vremuri de izolare, pe care nu mi le închipuiam posibile și că voi „trăi” cu declarația pe proprie răspundere în buzunar pentru a merge cel mult la magazin sau în jurul blocului, am realizat cât este de important să te bucuri de interacțiunea  cu oamenii, să conștientizezi natura care te înconjoară, dar și libertatea de a pleca oriunde și oricând, fără a da explicații autorităților.

Cred cu tărie că sănătatea psihică menținută la un nivel optim, are un rol esențial în a face diferența în ceea ce privește modul în care facem față acestei schimbări pe care o traversăm, însă care, cu timpul, va incepe să devină noul normal.

Închei cu un gând adresat tuturor celor care înainte trăiau pe pilot automat și considerau că viața cotidiană în statutul de angajat 8h poate fi monotonă, să reflecte în momentele de singurătate sporită și să-și răspundă la două întrebări: “Cât de fericit am știut să fiu cu libertatea care îmi era oferită?”, “Ce voi schimba pe viitor, după această experiență de izolare?